Hösten 2019 tog Instagram bort ett antal filter som var direkt kopplade till plastikkirurgi, exempelvis filtret ”Fix me”. Men andra filter finns kvar.

Läs hela artikeln; https://www.svd.se/helt-galet–9-aringar-far-rabattkod-till-lappfillers

Med det menar Fredrik Gewalli att det enligt dagens regelverk inte finns några regleringar kring vem som får spruta in fillers eller botox. De som låter sig få fillers har blivit fler, Gewalli gissar på runt 400 000 fillersingrepp om året, och utförarna har blivit ”en kakofoni av olika människor”.

Ny lag om estetiska ingrepp

I Sverige finns ingen dokumenterad statistik över hur många plastikkirurgiska ingrepp som görs per år. Detta eftersom estetiska operationer som görs utan att några medicinska skäl förekommer inte omfattas av hälso- och sjukvårdslagen.

Den 14 oktober 2020 överlämnade regeringen en remiss till Lagrådet, angående en ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. Regeringen föreslår att det införs kompetenskrav för den som utför behandlingarna. Man föreslår även krav på information till den enskilde, betänketid och samtycke, samt åldersgräns på 18 år.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.

− Alltifrån frisörer och hudterapeuter, till dem som inte har någon utbildning överhuvudtaget och står i källarlokaler eller gör ”hemma hos”-behandlingar. Med stor förskräckelse har vi sett utförare som inte har någon kunskap om anatomi, aseptik, sårläkning eller medicinsk grundkännedom överhuvudtaget.

Konsekvenserna, berättar han, kan bli många och allvarliga. Allt ifrån infektioner till att man sprutar i ett blodkärl och får en propp i det blodkärlet. Nästa år införs en ny, och enligt Fredrik Gewalli, mycket välbehövlig lag tänkt att reglera just vem som får utföra estetiska plastikingrepp i Sverige.

−  Vi hoppas att lagsystemet tar bort alla dem som inte är legitimerade. Att det blir sjuksköterskor och läkare som utför detta och förstår vad som är viktigt och när man ska undvika vissa områden och när man ska säga nej till att utföra en behandling.

19 jan 2021

Lyssna på Bröstpodden

Lyssna på samtal med plastikkirurger, hör kvinnor dela med sig av erfarenheter från sina operationer och mer i Bröstpodden. http://www.brostpodden.se/e/avsnitt-2-hjalp-mig-valja-del-1/ Vår gäst under avsnittet är Dr Fredrik Gewalli, som är delägare i APS-kliniken och...

+ Läs mer

aps Event

Källa;   Improveme.se   Martina Richter Blogg, Plastikkirurgin befinner sig i en stark utveckling. 3 november 2014 | 17:46 |. Den här kliniken är annorlunda jämfört med många andra. Varför? Jo, för att alla som...

+ Läs mer