svt.se/nyheter/granskning/sa-skyddar-du-dig-infor-skonhetsbehandlingen

Så skyddar du dig inför skönhetsbehandlingen

https://www.svt.se/nyheter/granskning/sa-skyddar-du-dig-infor-skonhetsbehandlingen

Lita på din magkänsla. Om något inte känns bra under den första mötet så avstå från ingreppet eller gå till någon annan.

Funderar du på att göra ett skönhetsingrepp? Kanske operera näsan, fylla ut läpparna, släta ut rynkorna eller förstora brösten? Då har SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx några tips till dig så att du inte råkar illa ut.

Kontrollen av marknaden för kroppsbehandlingar är dålig. Flera myndigheter har olika tillsynsansvar och det är oklart var deras ansvar börjar och slutar.

I många fall görs det ingen löpande tillsyn alls och det ställs inga särskilda krav på vilken kompetens som krävs för att få utföra olika behandlingar. Bara för att behandlaren bär vit rock, har tjusig reklam eller en fin lokal betyder det inte att hen är kompetent.

Därför är det extra viktigt att göra lite research innan du bestämmer dig. Det är inte helt enkelt att kolla upp behandlaren men det finns några saker du kan göra.

  1. Läs på om ingreppet och dess risker.
     
  2. Fråga salongen/kliniken vem det är som utför ingreppet och vad hen har för utbildning.
     
  3. Googla och se vad som skrivits om behandlaren eller kliniken. Tänk på att det kan finnas reklaminlägg från påhittade kunder på olika forum så ta detta med en nypa salt.
     
  4. Kontakta Socialstyrelsen och kontrollera om personen är legitimerad vårdpersonal, tex sjuksköterska eller plastikkirurg.
     
  5. Om personen är legitimerad vårdpersonal kan du kontakta registratorn på IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Fråga om personen är anmäld och om hen har kritiserats av myndigheten. Du kan be att få anmälningarna och besluten mejlade till dig.
     
  6. Kontakta även ARN, Allmänna reklamationsnämnden och KO, Konsumentverket och hör om de har några ärenden på behandlaren.
     
  7. Om det gäller laser eller andra typer av ljusbehandlingar kan du kontakta Strålsäkerhetsmyndigheten och kolla om de har utrett behandlaren.
     
  8. Kontrollera om behandlaren är medlem i ett branschförbund som till exempel: SFEP, Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi, SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation eller SRT, Sveriges Registrerade Tatuerare.
     
  9. Om det handlar om en injektionsbehandling kan du kontrollera om personen är certifierad av Estetiska Injektionsrådet.
     
  10. Fråga behandlaren om vad som händer om du skulle skadas av ingreppet. Kommer du att få dina pengar tillbaka och kommer behandlaren att ersätta dig om du behöver vård eller ett nytt ingrepp på ett annat ställe?
     
  11. Lita på din magkänsla. Om något inte känns bra under den första mötet så avstå från ingreppet eller gå till någon annan.

LÄS MER: Politiker: ”Plastikkirurgen ska betala notan”

13 sep 2017

Skönhetsutredningen läggs ner

Publicerat onsdag 7 juni kl 20.45 Sjukvårdsministern (S): Vi kommer inte gå vidare med förslagen (1:19 min) Socialdepartementet lägger ned den så kallade Skönhetsutredningen. Det uppger nu sjukvårdsminister Annika Strandhäll 1,5 år efter att...

+ Läs mer

AI is raising stakes for plastic surgery

By DANIEL PAYNE, RUTH READER and ERIN SCHUMAKER  01/30/2024 02:00 PM EST OPERATING ROOM Artificial intelligence could turbocharge the social media glamour shot and create new demands — and customers — for plastic surgeons....

+ Läs mer

Viktig information angående covid-19

På grund av covid-19 gäller följande på Carlanderska: Har du ett bokat besök till en enhet på Carlanderska är du välkommen via huvudentrén. Där behöver du visa upp din kallelse för en kontrollant som...

+ Läs mer

Corona Virus / Covid -19

Uppdatering 2020-03-16 Om du har planerat ett besök hos oss på APS-kliniken och har: Feber över 38° Andningssvårigheter Hosta Eller andra influensaliknande symptom Skall du ABSOLUT stanna hemma. Du riskerar att smitta andra och...

+ Läs mer

Inspiration från Brasilien

Nyss hemkommen från Internationellt möte i Rio de Janeiro September 2014 (ISAPS) där 1500 Plastikkirurger från hela världen träffades och utbytte erfarenheter. Focus kan vara på Bodysculpturing för att förbättra former och framför allt...

+ Läs mer