Skönhetsutredningen läggs ner

Publicerat onsdag 7 juni kl 20.45

Sjukvårdsministern (S): Vi kommer inte gå vidare med förslagen

(1:19 min)

Socialdepartementet lägger ned den så kallade Skönhetsutredningen. Det uppger nu sjukvårdsminister Annika Strandhäll 1,5 år efter att utredningen presenterades.

”Som det ser ut nu har vi landat i att vi inte kommer gå vidare med förslagen i skönhetsutredningen utan att vi i stället kommer att lägga ett uppdrag till Socialstyrelsen, och att vi förbereder ett sådant just nu.”

I april 2014 tillsatte regeringen en utredning som skulle ge förslag på hur man kan stärka skyddet för konsumenter av skönhetsbehandlingar. Utredningen var klar i slutet av 2015. Men förslagen i utredningen fick en hel del kritik. Framför allt kring gränsdragningen mellan patient och konsument.

”Och det här klargjordes inte i den här utredningen, och det är en av de grundläggande sakerna. Skulle man gå på utredningens förslag så kan man väl säga att ett kirurgiskt ingrepp lagstiftningsmässigt då hade kunnat jämställas med en misslyckad hårfärgning till exempel.”

Och nu väljer Socialdepartementet att slopa förslagen från utredningen, 1,5 år efter att utredningen presenterades.

I dag ansvarar inte sjukvårdens tillsynsmyndigheter för skönhetsbehandlingar utförda av personer som saknar legitimation.

”Det är också därför som det finns ett skäl att se över om fel och skador vid behandlingar som vanligtvis utförs av legitimerad personal ska bedömas av en myndighet med hälso- och sjukvårdskompetens i stället. Det är bland annat det här som Socialstyrelsen kommer att få titta på.”

P3 Nyheter
p3nyheter@sverigesradio.se

2 jul 2017

”Patienterna är helt ovetande”

NYHETERfre 28 sep 2018    Läs hela artikeln https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rLR2Ql/patienterna-ar-helt-ovetande Plastikkirurger möter regelbundet patienter som har problem med ärr och infektioner efter felaktigt gjorda skönhetsingrepp. Antalet oseriösa aktörer blir allt fler – och man befarar att...

+ Läs mer

Wozniacki: ”Det är inne med kurvor”

Wozniacki: ”Det är inne med kurvor” SPORTBLADET 170707  20:12 Caroline Wozniacki har tröttnat på kroppsidealet. Nu är tennisstjärnan en av idrottsprofilerna som kastar kläderna i ESPN:s årliga magasin ”Body Issue”. – Det är så...

+ Läs mer

Ekot 15 okt

Ekot intervjuar Ordf Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi Fredrik Gewalli om nya lagförslaget

+ Läs mer

40 kameler diskade pga Botox

Dussintals kameler spärrades från saudiska skönhetstävlingar på grund av Botox, touch-ups Kameler tävlar i skönhetstävlingen för den årliga King Abdulaziz Camel Festival i Rumah, öster om Riyadh, den 24 december 2020. Fayez Nureldine 9...

+ Läs mer