Nu invigs nya Carlanderska

Läs hela artikeln i GP http://www.gp.se/nyheter/nu-invigs-nya-carlanderska-1.4263814

Nu invigs nya Carlanderska
Nyheter Tre år efter att det första spadtaget togs är det dags att inviga Carlanderskas nya byggnad. Nu är sjukhuset dubbelt så stort och har ökad kapacitet för 2 000 fler operationer per år.

Fanny Wijk
18:55 – 4 maj, 2017

Över 300 politiker, tjänstemän, arkitekter, byggarbetare, sjukhuspersonal och företagare trängdes i Carlanderskas nybyggda restaurang när det var dags att inviga det nya sjukhuset.
– Det är så mycket folk här i dag att vi tyvärr behöver bygga nytt en gång till, skojar Lasse Kronér, konferencier för dagen.

Tre år tog det, men nu står den 7 000 kvadratmeter stora syskonbyggnaden klar på den så kallade galgbacken, där man förr hängde och halshögg Göteborgs kriminella, men som 1927 fick ge plats åt Carlanderskas sjukhem. Broar i glas går över gården från det nybyggda sjukhuset till den gamla sjukhemsdelen.
Tanken är att det nya och det gamla ska smälta samman. Det är därför Vibeke Carlander och sjukhuschef Jörgen Månsson knyter ihop två band efter invigningstalen, i stället för att klippa isär dem.

– För oss i släkten är det naturligtvis extra roligt att se att bygget genomförts med sådan omtanke och kärlek. Att de som varit med har lagt så mycket tid på att fortsätta bygga på den fina miljö som min farmor skapade på sin tid, säger Vibeke Carlander, som är släkten Carlanders representant i sjukhusets styrelse.
Ny högteknologisk verksamhet

Det är 90 år sedan den första byggnaden invigdes och ett par decennier sedan de första diskussionerna om ombyggnation sattes igång. Den blev helt enkelt ett måste för att kunna få in modern teknik och följa med i utvecklingen. I det nya huset finns stora operations- och röntgensalar, en steriliseringscentral och en restaurang.
– I de fem våningarna i dag, består två av enbart av ventilation och teknik, vilket möjliggör att vi kan ha en högteknologisk verksamhet med operationssalar i världsklass. Nu har vi de lokaler som krävs för att ta in Carlanderska i framtiden, säger sjukhuschef Jörgen Månsson.
Lätt att rekrytera

Personal har rekryterats och är redo att börja arbeta i de nya lokalerna. Till skillnad från många andra sjukhus, har Carlanderska förhållandevis lätt att rekrytera personal som annars är svår att knyta till sig.
– Nybygget är ett dragplåster, naturligtvis. Jag har jobbat som chef i många år och just operationssjuksköterskor och narkossjuksköterskor är en bristvara, säger verksamhetschef Katarina Mellbin.
Och nu går det fort. Den första operationen i de nya salarna sker redan på måndag.
– Vi har haft utbildning under hela våren, så att personalen ska kunna all ny teknik, utrustning och så att de hittar i lokalerna. Till en början har vi bara en sal öppen. Det ska verkligen bli jätteroligt, säger Katarina Mellbin.

28 maj 2017

Lyssna på Bröstpodden

Lyssna på samtal med plastikkirurger, hör kvinnor dela med sig av erfarenheter från sina operationer och mer i Bröstpodden. http://www.brostpodden.se/e/avsnitt-2-hjalp-mig-valja-del-1/ Vår gäst under avsnittet är Dr Fredrik Gewalli, som är delägare i APS-kliniken och...

+ Läs mer

aps Event

Källa;   Improveme.se   Martina Richter Blogg, Plastikkirurgin befinner sig i en stark utveckling. 3 november 2014 | 17:46 |. Den här kliniken är annorlunda jämfört med många andra. Varför? Jo, för att alla som...

+ Läs mer