Expert: Så väljer du rätt skönhetsklinik när du ska göra ett ingrepp

170903

Läs hela artikeln här        https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/892370-expert-sa-valjer-du-ratt-skonhetsklinik-nar-du-ska-gora-ett-ingrepp

Har du planer på att korrigera näsan, förstora rumpan eller läpparna? Mer än sällan går det fel och personer får komplikationer efter sina ingrepp.

Nyheter24 pratade med Fredrik Gewalli, VD, Docent, plastikkirurg och ordförande för Svensk Förening Estetisk Plastikkirurgi, för att ta reda på vad en ska tänka på innan en väljer en klinik. Han berättade att det finns flera punkter en bör tänka på.

Kirurgen

– Det är viktigt att se till att kirurgen har rätt utbildning. Det vill säga är specialiserad inom plastikkirurgi. Du ska också fråga hur länge kirurgen har jobbat och hur många fall av just det ingreppet du ska göra hen gjort tidigare.

Även om en kirurg säger sig ha rätt utbildning så kan personen, i värsta fall, ljuga. Fredrik berättar att du kan ringa socialstyrelsen och kolla upp om kirurgen är utbildad.

Före- och efterbilder

Enligt Fredrik ska du alltid få se före- och efterbilder när du träffar kirurgen första gången.

– Fråga då kirurgen om det är personer hen själv har opererat på.

Lokalen

En annan sak som är viktig att kolla upp är, enligt Fredrik, att se över vad det är för lokal.

– Det ska inte vara i en källare eller i en villa. Det ska finnas utbildade narkossköterskor och läkare på plats. Rum för uppvakning efter operationen ska finnas för återhämtning.

Risker och komplikationer

Fredrik trycker på att det är väldigt viktigt att risker och komplikationer gås igenom tydligt och säger att alla seriösa kliniker har den informationen redan på deras hemsida.

– Få det även skriftligt. Du får ofta väldigt mycket information på första mötet. Det kan vara bra att få det på papper att ta hem och läsa.

Priset

– Se anledningen till varför priset är billigt. Är det för att lokalerna är dåliga eller för att kirurgen inte är utbildad? Är det en bra klinik så kan inte priset vara så lågt.

Efterkontroller

Fredrik förklarar att bra kliniker inte har mycket komplikationer. De har därför inga problem med att erbjuda efterkontroller och att erbjuda gratis korrigering om det har blivit fel.

– Du ska kunna ha nära kontakt med kliniken i efterhand för stöd, rådgivning och hjälp vid komplikationer. Du ska kunna få tag i läkaren.

Att göra ingrepp utomlands

Det finns en hel del som åker utomlands för att göra sina skönhetsingrepp. Bland annat till Thailand och Turkiet. Det är inget som Fredrik rekommenderar, även om det oftast är billigare.

– Du kommer åka hem efter operationen. Vilket betyder att du inte har samma efterkontroll som du har i Sverige. Skulle det bli fel så måste du söka upp en ny läkare här och det blir väldigt krångligt.

Han varnar också för att andra länder inte har samma system som i Sverige och att det är svårare att kolla upp om en kirurg har en bra utbildning.

Se också videon om svenska Camilla som la sig under kniven.. och det gick riktigt snett

1 maj 2018

SFEP yearly meeting

Thanks to all plastic surgeons from Belgium, UK, Austria, Spain, Mexico, Australia, China, Finland, Norway, Denmark and Sweden for exchange of ideas at Swedish Esthetic Plastic Surgeons meeting 21-23, September, 2018  #sfep President SFEP...

+ Läs mer

Wozniacki: ”Det är inne med kurvor”

Wozniacki: ”Det är inne med kurvor” SPORTBLADET 170707  20:12 Caroline Wozniacki har tröttnat på kroppsidealet. Nu är tennisstjärnan en av idrottsprofilerna som kastar kläderna i ESPN:s årliga magasin ”Body Issue”. – Det är så...

+ Läs mer

De opererar sig för att se ut som dockor

Läs SFEP’s IT Expert Richard Lewin uttala sig om risker med plastikopertationer när önskningarna går överstyr   https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/Mg41gr/de-opererar-sig-for-att-se-ut-som-dockor

+ Läs mer