”Då ska du söka vård om du har implantat”

Influeraren och YouTubern Margaux Dietz har den senaste tiden uppmärksammats i flertalet medier. Detta efter att ha tvingats genomgå en operation för att ta ut sina potentiellt farliga silikonimplantat.

Hon har även själv bloggat om hela processen, där hon bland annat skriver att hon är besviken på kliniken där hon för över 10 år sen valde att operera brösten. Implantatet hon haft har nämligen sedan 2019 varit återkallat efter att studier visat att de kan vara cancerframkallande, något man inte informerat sina klienter om.

MåBra reder ut vilka implantat det rör sig om – samt vilka rekommendationer som det idag finns att förhålla sig till.

Allergan – texturerade implantaten som återkallats

Implantatet det rör sig om har en så kallad texturerad yta och kommer från företaget Allergan, vilket länge varit en av världens största tillverkare av implantat. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, slog larm redan 2017 efter att ha tagit emot rapporter om 359 fall av en särskild lymfcancer som kommit att kallas BIA-ALCL (Breast Implant Associated – Anaplastic Large Cell Lymphoma).

Sverige inväntar ytterligare studier i frågan

I vissa länder har man rekommenderar patienter att ta ut implantaten, men inte i Sverige – och inte heller USA, så länge man inte har symtom. Enligt Emma Hansson, överläkare, professor och ordförande för Svensk Plastikkirurgisk förening, så beror det på att man ser att risken det skulle innebära eventuellt hade överstigit nyttan.

– Om alla kvinnor i Sverige skulle operera sina implantat skulle man förmodligen orsaka mer sjuklighet i gruppen än om man låter implantaten sitta kvar. Fler skulle få komplikationer av kirurgin än som eventuellt får cancer, säger Emma Hansson till Aftonbladet. Hon fortsätter:

– Man ska inte utsätta sig för onödiga risker och ta ut implantaten bara för att en influencer, som inte är medicinskt utbildad, gör det.

Läs hela artikeln

https://www.mabra.com/halsa/symtom-breast-implant-illness/8201547

29 jan 2022

Real Plastic Surgeon

Du har väl kollat att din plastikkirurg är Real Plastic Surgeon och vad det krävs för att vara det https://realplasticsurgeon.eu/ se också https://realplasticsurgeon.eu/search/result?keyword=Gewalli&city=&country=

+ Läs mer

Nya regler kan städa upp skönhetsbranschen

Luddiga regler ger oseriösa aktörer fritt spelrum inom skönhetsbranschen. Specialister inom plastikbranschen tar därför emot förslaget kring skärpta regler för skönhetsingrepp med öppna armar. – Vi är chockerade över att så många utan kompetens...

+ Läs mer

Viktig information angående covid-19

På grund av covid-19 gäller följande på Carlanderska: Har du ett bokat besök till en enhet på Carlanderska är du välkommen via huvudentrén. Där behöver du visa upp din kallelse för en kontrollant som...

+ Läs mer