”Då ska du söka vård om du har implantat”

Influeraren och YouTubern Margaux Dietz har den senaste tiden uppmärksammats i flertalet medier. Detta efter att ha tvingats genomgå en operation för att ta ut sina potentiellt farliga silikonimplantat.

Hon har även själv bloggat om hela processen, där hon bland annat skriver att hon är besviken på kliniken där hon för över 10 år sen valde att operera brösten. Implantatet hon haft har nämligen sedan 2019 varit återkallat efter att studier visat att de kan vara cancerframkallande, något man inte informerat sina klienter om.

MåBra reder ut vilka implantat det rör sig om – samt vilka rekommendationer som det idag finns att förhålla sig till.

Allergan – texturerade implantaten som återkallats

Implantatet det rör sig om har en så kallad texturerad yta och kommer från företaget Allergan, vilket länge varit en av världens största tillverkare av implantat. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, slog larm redan 2017 efter att ha tagit emot rapporter om 359 fall av en särskild lymfcancer som kommit att kallas BIA-ALCL (Breast Implant Associated – Anaplastic Large Cell Lymphoma).

Sverige inväntar ytterligare studier i frågan

I vissa länder har man rekommenderar patienter att ta ut implantaten, men inte i Sverige – och inte heller USA, så länge man inte har symtom. Enligt Emma Hansson, överläkare, professor och ordförande för Svensk Plastikkirurgisk förening, så beror det på att man ser att risken det skulle innebära eventuellt hade överstigit nyttan.

– Om alla kvinnor i Sverige skulle operera sina implantat skulle man förmodligen orsaka mer sjuklighet i gruppen än om man låter implantaten sitta kvar. Fler skulle få komplikationer av kirurgin än som eventuellt får cancer, säger Emma Hansson till Aftonbladet. Hon fortsätter:

– Man ska inte utsätta sig för onödiga risker och ta ut implantaten bara för att en influencer, som inte är medicinskt utbildad, gör det.

Läs hela artikeln

https://www.mabra.com/halsa/symtom-breast-implant-illness/8201547

29 jan 2022

Corona Virus / Covid -19

Uppdatering 2020-03-16 Om du har planerat ett besök hos oss på APS-kliniken och har: Feber över 38° Andningssvårigheter Hosta Eller andra influensaliknande symptom Skall du ABSOLUT stanna hemma. Du riskerar att smitta andra och...

+ Läs mer

Skönhetsutredningen läggs ner

Publicerat onsdag 7 juni kl 20.45 Sjukvårdsministern (S): Vi kommer inte gå vidare med förslagen (1:19 min) Socialdepartementet lägger ned den så kallade Skönhetsutredningen. Det uppger nu sjukvårdsminister Annika Strandhäll 1,5 år efter att...

+ Läs mer

APS-kliniken på Rix fm festival

Efter att marknadsfört oss i Rix FM under ett år fick vi vara med på den slutliga festivalen. Där blev vi väl omhändertagna. Tack för en fantastiskt trevlig kväll!

+ Läs mer

Expert: Så väljer du rätt skönhetsklinik när du ska göra ett ingrepp

170903 Läs hela artikeln här        https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/892370-expert-sa-valjer-du-ratt-skonhetsklinik-nar-du-ska-gora-ett-ingrepp Har du planer på att korrigera näsan, förstora rumpan eller läpparna? Mer än sällan går det fel och personer får komplikationer efter sina ingrepp. Nyheter24 pratade med Fredrik Gewalli,...

+ Läs mer