All About Beauty aveny.se

All About Beauty

Kliniken APS i Göteborg som verkar inom plastikkirurgi samlade bloggare och vänner runt en middag på Elite Plaza – en härlig kväll som gick i skönhetens tecken. De inbjudna fick lära känna personerna bakom hantverket och fick en inblick i hur de arbetar och resonerar när det gäller plastikkirurgi och estetiska behandlingar. Vilka går till en plastikkirurg? Vad kan de hjälpa till med? Är behandlingarna säkra? Ja, det uppstår många frågor kring detta, ibland laddade, ämne. Vi fick en pratstund med Dr Fredrik Gewalli, ansvarig kirurg på APS och Docent i plastikkirurgi. Med på kvällens intressanta tillställning var även Dr Peter Wroblewski och specialistsköterskan Kathrin.

Fredrik, hur hamnade du i branschen?
Efter att ha arbetat som specialist i plastikkirurgi i 15 år och varit chef för Head & Neck rekonstruktioner i Lund 10 år, fanns en möjlighet att kombinerar den avancerade rekonstruktionskirurgin efter missbildningar, olyckor och tumörer med estetisk kirurgi. Att ha kunnande inom bägge fälten är ett måste om man skall bli en bra plastikkirurg.

Vad bör man tänka på när man väljer en klinik?
Man ska gärna träffa flera plastikkirurger innan man bestämmer sig. Det är viktigt att det känns rätt. Man kan fråga hur mycket av aktuell kirurgi som kliniken gjort och tillsammans titta på flera före och efter bilder där kirurgen medverkat. Om de är medlemmar i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi talar det för att de har varit specialister i plastikkirurgi under en längre period – minst 5 år och regelbundet vidareutbildar sig. Det är en kvalitetsstämpel.

Tekniken med injektionsbehandlingar har utvecklats stort de senaste åren, vad kommer vi få se mer av i framtiden?
Injektionsbehandlingar började som en utfyllnad av rynkor för att numera fungera som ”ansiktslyftning utan kniv”. I Sverige har regleringen varit bristfällig så vem som helst har kunnat göra injektionsbehandlingar. Jag tror att vi i framtiden kommer att få se att det krävs leg sjuksköterska eller leg läkare för att göra behandlingarna. Jag tror också man bättre kommer att anpassa behandlingarna till den individ och det område man skall behandla. Som exempel finns nu Hyaluronsyran i flera beredningar från liten – mellan – till stor partikelstorlek. Vidare kommer fett-transplantationer på rätt indikation att öka. Botox har en annan verkningsmekanism och är ett svagt nervgift som slappnar av muskler. Det används nu framför allt för att få ordning på “argrynkan” mellan ögonen eller en stressad panna. Nya tekniker som vi är med och utvecklar är V-soft Lift med tunna trådar samt Microneedle radiofrequency för huduppstramning.
Redan nu kan vi se att behandlingarna ovan också används i kombination med kirurgiska ingrepp såsom face-lift. Vi på APS Plastikkirurgi Göteborg ser också att fett-transfer till stussen efterfrågas, så kallad Brazilian Butt Lift. En tränad plastikkirurg har sålunda flera instrument för att komma längre och nå ett naturligt utseende som slutresultat.

Vilka är de vanligaste frågorna till en plastikkirurg?
De vanligaste frågorna kring plastikkirurgin handlar om att få känna förtroende och trygghet med den plastikkirurg man väljer. Frågor kring kirurgens utbildning är också vanliga.

Är det vanligt att man avråder någon som vill operera sig? Och vad är den vanligaste orsaken till det?
Ja, man avråder ibland och vanligaste orsaken är att patienten inte tänkt igenom ingreppet. En annan orsak kan vara att patienten inte “mår bra” och tror att plastikkirurgi kan ändra på detta.

Hur mycket lyssnar du på patienten – och hur mycket vägleder du? Om du inte tycker samma, vad gör du då?
Man måste noga lyssna in vad just den patient man har framför sig vill och sedan vägleda efter de förutsättningar som finns. Om vi har helt skilda uppfattningar måste jag ju tacka nej.

Går det trender i vilka kroppsdelar man vill operera? Vad gäller just nu? Vad kommer att gälla i framtiden – om du får spåna?
Fitness är en sport som ökar och där tappar man bröstvolym om man tränar hårt och “deffar”. Så en bröstförstoring till ett proportionerligt resultat ser vi en efterfrågan på. Upp i åldrarna efterfrågar fler ögonlocks-plastiker för att man inte ska se så trött ut. Det är accepterat att göra någonting åt “skönhetsfläckar”. Trenden just nu är att man vill ha kurvor och där ser vi Brazilian Butt Lift som kommer. Men även Body Sculpting som betyder att man med fettsugnings-tekniken kan ta bort en irriterande valk och till exempel framhäva midjan bättre.

Vilken del av kroppen är svårast att operera?
Svårast är nog intim-kirurgi. Här måste man ha en bred kunskap och förstå vilka komplikationer som kan uppstå och hur man i så fall ska hantera dessa. Ibland genom att inte operera alls.

Nämn en relativt “enkel” operation som ger stort resultat för patienten?
Ingen operation är väl egentligen “enkel”. Jag tycker om att alltid göra mitt bästa och att utveckla tekniker och gå framåt. Men om man ska ta upp något så är det nog övre ögonlocks-kirurgi där man kan hjälpa upp ett “trött” utseende.

Vill vi berätta för andra om våra ingrepp?
Det varierar mycket hur tydlig man vill vara med sin plastikkirurgi. Allt ifrån att inte nämna det alls och sträva efter ett naturligt resultat som mera anas än syns tydligt – till vissa som vill att det skall synas. Överdrivna bröststorlekar är som tur var ovanligt i Sverige. Män har ibland ett problem med gynekomasti (kvinnlig bröstutveckling efter puberteten eller efter att ha tagit hormoner). Dessa män är oerhört generade över sitt utseende och vill aldrig gå i T-shirt. Efter operationen känner de en väldig befrielse. Men att tala om det för andra vill de inte.
Vad kan man som klinik göra för att maximera patientsäkerheten?
Den frågan är ju den viktigaste och jag ser att utvecklingen går mot enheter där man har tillgång till flera specialister och professionell övervakning. Mera av sjukhusmiljö. Andra viktiga saker är kvalitetsutveckling där vi inom Estetisk plastik-kirurgisk förening bland annat tagit initiativ till register för bröstimplantat. Jag har också deltagit i en utveckling för att minska antibiotika-användning. Viktiga frågor både för hälsa och miljö. Att Naturpreparat kan påverka blödningsbenägenheten är inte alla patienter medvetna om. Därför ska man som kirurg alltid fråga om patienten tar naturläkemedel och i så fall stoppa detta 2 veckor före en operation. Vi har sett att rökare oftare är drabbade av läkningsproblem och infektioner – ett strikt rökstopp är därför på sin plats. Om man investerar i ett plastik-kirurgiskt ingrepp vill man ju ha bästa möjliga resultat och då är det enklare att motivera ett rökstopp.

Hur kan du garantera att patientens förväntningar uppfylls. Hur skapar ni samma resultatbild innan operationen?
Medicin och kirurgi är inga område där man kan garantera slutresultatet. Däremot är det viktigt att man gör en bra förbedömning tillsammans med patienten och att hon eller han har realistiska förväntningar. Då blir resultaten bra.

Hur ser fördelningen ut när det gäller att operera skador och operera för att någon inte är nöjd med utseendet de har från början?
Inom estetisk kirurgi är det vanligast att man söker för korrigering av något man inte är nöjd med. En knöl på näsan, en för liten byst eller att man har fött flera barn och magens hud har blivit slapp – så kallad “Mummy Makeover”

Vilken är den största utmaningen i ditt jobb?
Den största utmaningen är att välja rätt teknik till rätt patient. Där kommer erfarenheten in.

Var hämtar du din inspiration för att orka ett sådant krävande yrke?
Allt från att träffa kollegor regelbundet till att fortbilda mig regelbundet.

När känner du dig riktigt nöjd i jobbet

Det är när jag har återbesök av nöjda patienter.

Läs mer på artisticplasticsurgery.se
Under kvällen bjöds också alla gästerna på en vetenskaplig hudanalys som gav besked om hudens exakta tillstånd – samt välgörande produkter från SkinPlan

Läs mer på skinplan.se

  • Skribent: Annika Olsson

 

28 jan 2015

”Patienterna är helt ovetande”

NYHETERfre 28 sep 2018    Läs hela artikeln https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rLR2Ql/patienterna-ar-helt-ovetande Plastikkirurger möter regelbundet patienter som har problem med ärr och infektioner efter felaktigt gjorda skönhetsingrepp. Antalet oseriösa aktörer blir allt fler – och man befarar att...

+ Läs mer

Wozniacki: ”Det är inne med kurvor”

Wozniacki: ”Det är inne med kurvor” SPORTBLADET 170707  20:12 Caroline Wozniacki har tröttnat på kroppsidealet. Nu är tennisstjärnan en av idrottsprofilerna som kastar kläderna i ESPN:s årliga magasin ”Body Issue”. – Det är så...

+ Läs mer

Ekot 15 okt

Ekot intervjuar Ordf Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi Fredrik Gewalli om nya lagförslaget

+ Läs mer

40 kameler diskade pga Botox

Dussintals kameler spärrades från saudiska skönhetstävlingar på grund av Botox, touch-ups Kameler tävlar i skönhetstävlingen för den årliga King Abdulaziz Camel Festival i Rumah, öster om Riyadh, den 24 december 2020. Fayez Nureldine 9...

+ Läs mer