40 kameler diskade pga Botox

Dussintals kameler spärrades från saudiska skönhetstävlingar på grund av Botox, touch-ups
Kameler tävlar i skönhetstävlingen för den årliga King Abdulaziz Camel Festival i Rumah, öster om Riyadh, den 24 december 2020. Fayez Nureldine 
9 december 2021, 05:36 CET
Av Associated Press
Se länk:
https://www.expressen.se/nyheter/40-kameler-diskade-i--tavling-hade-botox/

DUBAI, Förenade Arabemiraten – Saudiarabiens myndigheter har genomfört sitt största tillslag någonsin mot kamelskönhetstävlande som fått Botox-injektioner och andra konstgjorda touch-ups, rapporterade den statliga Saudi Press Agency på onsdagen, med över 40 kameler diskvalificerade från den årliga tävlingen.

Saudiarabiens populära King Abdulaziz Camel Festival, som startade tidigare denna månad, inbjuder uppfödarna av de vackraste kamelerna att tävla om cirka 66 miljoner dollar i prispengar. Botox-injektioner, ansiktslyft och andra kosmetiska förändringar för att göra kamelerna mer attraktiva är strängt förbjudna. Jurymedlemmar avgör vinnaren baserat på formen på kamelernas huvuden, hals, puckel, klänning och ställningar.

Domare vid den månadslånga festivalen i öknen nordost om den saudiska huvudstaden Riyadh trappar upp sitt grepp mot artificiellt förbättrade kameler, rapporterade den officiella nyhetsbyrån, som använder "specialiserad och avancerad" teknik för att upptäcka manipulation.

I år upptäckte myndigheterna att dussintals uppfödare hade sträckt ut läppar och näsor på kameler, använt hormoner för att boosta djurens muskler, injicerat kamelhuvuden och läppar med Botox för att göra dem större, uppblåsta kroppsdelar med gummiband och använt fyllmedel för att slappna av i deras ansikten.

"Klubben är angelägen om att stoppa alla handlingar av manipulering och bedrägeri vid försköning av kameler", sade SPA-rapporten, och tillade att arrangörer skulle "utdöma stränga straff för manipulatorer."

Kamelskönhetstävlingen är hjärtat av den massiva karnevalen, som också innehåller kamellopp, försäljning och andra festligheter som vanligtvis visar upp tusentals dromedarer. Extravaganzan strävar efter att bevara kamelens roll i kungarikets beduintradition och arv, även när det oljerika landet plöjer framåt med moderniserande megaprojekt.

Kameluppfödning är en mångmiljonindustri och liknande evenemang äger rum över hela regionen.
15 dec 2021

Skönhetsutredningen läggs ner

Publicerat onsdag 7 juni kl 20.45 Sjukvårdsministern (S): Vi kommer inte gå vidare med förslagen (1:19 min) Socialdepartementet lägger ned den så kallade Skönhetsutredningen. Det uppger nu sjukvårdsminister Annika Strandhäll 1,5 år efter att...

+ Läs mer

Plastikkirurgen: Klar tendens att unga influeras av sociala medier

se inslaget SVT Nyheter här https://www.svt.se/nyheter/inrikes/plastikkirurgen-klar-tendens-att-unga-influeras-av-sociala-medier Unga tjejer mår sämre av att ta del av selfies och skönhetsideal på sociala medier, visar en ny studie. Och enligt överläkaren och plastikkirurgen Fredrik Gewalli påverkas en...

+ Läs mer

Nu invigs nya Carlanderska

Läs hela artikeln i GP http://www.gp.se/nyheter/nu-invigs-nya-carlanderska-1.4263814 Nu invigs nya Carlanderska Nyheter Tre år efter att det första spadtaget togs är det dags att inviga Carlanderskas nya byggnad. Nu är sjukhuset dubbelt så stort och...

+ Läs mer