Många svenskar väljer i dag att åka utomlands för att göra plastikoperationer. Inom skönhetsbranschen hänvisar man till detta som ”medical tourism” och det sker, inte sällan, i form av paketresor där operation såväl som lyxboende och skjuts till och från flygplats ingår.
Exakt hur många som varje år åker utomlands för att operera sig är svårt att veta men flera plastikkirurger som SVT Nyheter varit i kontakt med upplever att det ökar. Inte minst då de upplever att de får ta hand om allt fler med följdkomplikationer.
Fredrik Gewalli, kirurg och ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, är en av dem.
– Vi ser folk som har fått fillersbehandlingar med permanenta material som vi aldrig skulle använda, som har sårläkningsbekymmer, felplacering av ärr och så vidare, säger han.
Lägre pris en vanlig anledning
Enligt Fredrik Gewalli är ett lägre pris än i Sverige en vanlig anledning till att många väljer att åka utomlands. Något som flera som vi på SVT Nyheter varit i kontakt med bekräftar.
”Själva priset är ca halva priset av vad det kostar här i Sverige”, skriver exempelvis en som nyss gjort en rumpoperation i Turkiet.
Många säger också att de vänder sig utomlands för att kirurgerna där är bättre på att göra vissa typer av ingrepp. Exempelvis Turkiet på hårtransplantation och Iran på näsoperationer. En skriver också att ”kirurgerna där vågar göra större förändringar”.
Avråder från ingrepp utomlands
Alla typer av kirurgiska ingrepp kan leda till komplikationer, såväl i Sverige som utomlands, och Fredrik Gewalli medger att det givetvis även i andra länder finns bra kliniker. Men, med tanke på efterloppet, vill han ändå avråda människor från att plastikoperera sig utomlands.
– Man vet ofta inte vem som kommer utföra ingreppen eller hur operationslokalerna ser ut. Språkbarriären kan leda till missförstånd och framför allt blir uppföljningen svår då man ofta åker hem ganska kort efter operationen, säger han.
Att operera sig utomlands medför även hög risk för multiresistenta bakterier, påpekar Fredrik Gewalli.