”Patienterna är helt ovetande”

NYHETER

Plastikkirurger möter regelbundet patienter som har problem med ärr och infektioner efter felaktigt gjorda skönhetsingrepp. Antalet oseriösa aktörer blir allt fler – och man befarar att en hel del sker på den svarta marknaden.

– Jag har stött på fillers som köpts på nätet och som ingen vet vad de innehåller, säger plastikkirurgen Fredrik Gewalli.

Socialstyrelsens förslag på reglering av marknaden för skönhetsingrepp kommer inte en dag försent, anser plastikkirurger som TT talat med.

– Vi har försökt att skynda på det här under flera års tid. I dag är det fritt fram för vem som helst att utföra plastikkirurgi – marknaden är helt oreglerad och patienterna helt ovetande, säger Fredrik Gewalli, plastikkirurg och ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi (SFEP).

Stort mörkertal

Eftersom många inte registrerar sin verksamhet hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) så finns ingen statistik över antalet kliniker – men Gewalli märker att antalet oseriösa aktörer blir allt fler.

En granskning från SVT Nyheter Väst visade i veckan att sex av 14 kliniker i Göteborg saknade kompetens.

– Sedan finns säkert ett dubbelt så stort mörkertal. Vi har hört kunder som berättat om kliniker på den svarta marknaden.

Genom förslaget från Socialstyrelsen blir samtliga kliniker som utför plastikkirurgi och eller injektioner tvungna att ha en patientförsäkring och hamnar under tillsyn av Ivo.

3 okt 2018

Skönhetsutredningen läggs ner

Publicerat onsdag 7 juni kl 20.45 Sjukvårdsministern (S): Vi kommer inte gå vidare med förslagen (1:19 min) Socialdepartementet lägger ned den så kallade Skönhetsutredningen. Det uppger nu sjukvårdsminister Annika Strandhäll 1,5 år efter att...

+ Läs mer

Wozniacki: ”Det är inne med kurvor”

Wozniacki: ”Det är inne med kurvor” SPORTBLADET 170707  20:12 Caroline Wozniacki har tröttnat på kroppsidealet. Nu är tennisstjärnan en av idrottsprofilerna som kastar kläderna i ESPN:s årliga magasin ”Body Issue”. – Det är så...

+ Läs mer